Byta elbilsbatteri

Osäker på elbilens batteri? På MECA kan vi elbilar, endast godkända elbilsverkstäder får göra ett cellbyte på din elbils batteri.

Boka för din elbil

Kan elbilens batteri gå sönder?

Batteriet samt laddningssystemet är elbilens hjärta och blodomlopp. Vad händer ifall bilen inte går att ladda? Efter långt slitage och många laddningscykler kan batteriets moduler behöva bytas ut.

De flesta tillverkare har långa garantier 

Ett bilbatteri är tänkt att hålla hela bilens livslängd. Därför har de flesta tillverkare långa garantier på batteriet, sällan kortare än fem år.

Vad kostar det att byta ett elbilsbatteri?

Ett elbilsbatteri är uppbyggt av moduler som innehåller flera celler. Dessa moduler kan bytas ut, vilket förlänger batteriets livslängd. I takt med att batterier får sämre kapacitet och att fler elbilsverkstäder får den utrustning och kompetens som krävs kan det bli aktuellt att byta ut hela moduler. Kostnaden för detta kommer variera beroende på biltillverkare och modell. Att byta ut hela batteriet på en elbil medför mycket högre kostnader, sällan under 100 000 kronor.

 

 

Endast godkända elbilsverkstäder på nivå 3 får göra modulbyten

Vem som helst får inte utföra reparationer på elbilens batteri. Det krävs en kunskapsnivå där fordonsteknikerna har rätt att utföra arbeten på högvoltsfordon samt reparera högvoltskomponenter. MECAs utbildning inom nivå 3 tillhandahåller kunskap för att göra t.ex. ett modulbyte.

Batteriet är känsligt mot skador

Det händer att elbilens batteri skadas av stötar. Batteriet gör bilen tung, och om underredet slår i hårt mot vägen kan batteriet bli så skadat att det behöver bytas ut helt. Kör extra försiktigt över fartgupp!

Felaktig laddning kan påverka batteriets funktion

Visste du att du inte bör ladda bilens batteri till 100 %? Så här laddar du smart!