Hybridbil

Läs vad du behöver tänka på när du vill serva en hybridbil och skillnader mellan laddhybrid, elhybrid och mildhybrid.

Boka för din hybrid

Vi förstår din hybridbil också!

Framförallt förstår vi om du vill att din verkstad ska kunna ta hand om hybridbilar. Behöver de någon speciell service? Finns det komponenter som behöver bytas oftare? Vi har samlat några vanliga frågor och svar.

Det finns tre typer av hybridbilar

Laddhybriden är den kraftigaste hybridbilen. Batteriet laddas med kabel, vilket förklarar namnet (vissa bilmodeller kallar det för plug-in-hybrid). Elmotorn kan driva bilen flera mil i högre hastigheter, även om räckvidden är långt ifrån vad en elbil klarar. Laddhybrider är oftast bensindrivna, men det finns bilar med dieselmotorer.

En elhybrid och mildhybrid fungerar mer som en extra kraft ihop med bilens vanliga motor. Det inbyggda batteriet laddas av förbränningsmotorn samt när du bromsar. Elhybridens elmotor kan driva bilen själv om det sker korta sträckor i låg hastighet, men syftet är främst att ge en bränslebesparing. Mildhybriden har en 48V motor som hjälper en förbränningsmotor vid start och acceleration. 48-voltsmotorn kan även fungera som generator vid motorbroms.

Hur lång räckvidd har en hybridbil?

Med de flesta laddhybrider kan du köra 4-5 mil på el innan du behöver förbränningsmotorn. Tekniken utvecklas hela tiden, och det finns idag modeller som erbjuder räckvidder på uppemot 10 mil i höga hastigheter. Till exempel kan en Mercedes C klass nå en räckvidd på 110 km vid hastigheter upp till 140 km/h. Och en Passat GTE kan komma upp till 62 km vid en hastighet upp till 130 km/h. Sedan påverkar kyla och körstil räckvidden, precis som med en elbil.

En elhybrids syfte är att minska bränsleförbrukningen, men du kan köra bilen korta sträckor (någon kilometer) i låg hastighet.

Vad gäller för batteriet på en hybridbil?

Ju mer eldrift desto större och tyngre batteri. Mildhybridens batteri är därför mindre än elbybridens, medan laddhybridens batteri är det största och tyngsta. Oavsett vilket så är ett hybridbatteri skapat för att hålla bilens livslängd.

Vi ger din hybridbil den omsorg som krävs!

När man ska serva en laddhybrid behöver både förbränningsmotorn samt elmotorn servas. En elhybrid har även den en avancerad teknik som kan orsaka stora reparationskostnader om bilen inte servas enligt plan. Du bör därför räkna med en något högre servicekostnad för din hybridbil jämfört med en bensin- och dieseldriven bil. På MECA har våra fordonstekniker bra koll på hybridtekniken, och kan tryggt lämna in din bil till någon av våra verkstäder.