Laddning
MECA visar hur du laddar din elbil så smart som möjligt, hur lång tid det tar att ladda batteriet och vad det kostar att ladda en elbil.
Lägg energi på att ladda rätt
Elbilens batteri är dess hjärta. Om du ger det extra mycket kärlek förlänger du livet på bilen.
Ladda batteriet till max 80 %
Vi förstår om du som elbilsägare har oro för bilens räckvidd. Det kan därför kännas viktigt att batteriet ska ha 100 % kapacitet, men batteriets livslängd minskar faktiskt om du ständigt laddar det fullt. Ha för vana att alltid ladda batteriet mellan 20-80 %. Det är det mest optimala förhållandet.
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Det kan ta 30 minuter. Eller 12 timmar. Tiden för att ladda en elbil beror på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Olika bilar och laddningsstationer har även olika uttag. Det finns fyra typer av kontakter; Typ 1, typ 2, CCS och CHAdeMo.
Inom EU är Typ 2 och CCS standard, varför nästan alla elbilar i Sverige har laddkablar med dessa uttag. Typ 2 är för normalladdning medan CCS möjliggör snabbladdning.
Sedan påverkas tiden av vilken kraft själva stationen ger. Hur långt tid det tar att ladda ett batteri från 20-80 %, beror på vilken kraft du laddar med. De flesta laddstationer för hemmabruk har en kapacitet på 11 eller 22 kWh. Notera att detta inte är exakta tider och att vissa bilar inte har stöd för snabbladdning.
Snabbare laddning ger snabbare slitage
Det är lockande att snabbladda bilen. Men om du alltid snabbladdar din bil riskerar du att batteriets kapacitet försämras fortare. Ett elbilsbatteri trivs i rumstemperatur. Ett varmt batteri slits snabbare, och ju snabbare du laddar det desto varmare blir det.
Kan batteriet laddas ur helt?
Ett fulladdat batteri som blir urladdat helt kan skadas. Bilens teknik ska därför göra att ditt batteri aldrig kan laddas ur helt, även om du kan bli stående på vägen med elstopp.
Vad kostar det att ladda en elbil?
Vi förstår om du inte gillar att ladda elbilen när elpriserna står som högst. Kostnaden räknar du ut genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för el. Då får du även en ungefärlig kostnad per mil. På en laddningsstation kostar det ofta en summa per kWh medan laddningen hemma beror på ditt elavtal. Här är ett exempel på en bil med en laddningskapacitet på 50 kWh och en räckvidd på 400 km.
Ladda hemma, med ett elavtal på 3 kr/kWh:
50 kWh x 3 kr = 150 kronor för ett fullt laddat batteri
150/40 mil = en milkostnad på 3,75 kronor
Ladda på station, med en kostnad på 5 kr/kWh
50 kWh x 5 kr = 250 kronor för ett fullt laddat batteri
250/40 mil = en milkostnad på 6,25 kronor
Trygghet hela vägen
Vi tänker på tryggheten
Hos MECA ska du känna dig trygg med alla våra garantier och certifieringar vi har. Här kan du läsa mer om våra trygghetsfaktorer.