Laddningsstationer

MECA visar var du kan ladda din elbil i Sverige, och hur du väljer rätt laddningsstation för att ladda batteriet smart.

Boka för din elbil

Var kan du ladda din elbil?

Många som inte hoppat på elbilsboomen anger bristen på laddningsstationer som främsta skäl. Men det ser ljusare ut framöver. Eftersom allt fler elbilar rullar på våra vägar byggs det fler laddningsstationer.

Här hittar du närmaste laddningsstation

Det finns flera tjänster som hjälper dig att hitta en laddstation. Bland annat finns Chargefinder, där du kan söka efter närmaste laddningsstation. Du kan även ladda ned den som en app till din mobil.

Sök station här:

https://chargefinder.com/se

Ladda ned Chargefinder till din mobil

App Store

GooglePlay

Har du en laddbox hemma?

En laddningsstation hemma ger många fördelar. Den främsta är förstås tillgängligheten, att du kan ladda snabbare när du behöver. Det är också säkrare att ladda från din egen laddbox, eftersom den kan kommunicera med dig via en app och stoppa laddningen när batteriet är fullt. Det finns flera företag som erbjuder laddboxar. Här kan du jämföra boxar och få en guide över vilken laddningsbox som är bäst för dina behov.

Fler stationer för snabbladdning under 2022

Klimatklivet är en lyckad satsning på fler publika laddstationer. Under 2022 har bland annat Naturvårdsverket gett sitt stöd till 130 nya snabbladdningsstationer med i genomsnitt sju laddplatser per station. Detta är dubbelt så många stationer på ett år, än vad som fick stöd mellan 2015 och 2021. Framförallt har snabbladdningsstationer med en effekt på 150 kW eller mer ökat.

Var finns alla publika laddningsstationer för elbilar?

På MECA vill vi hjälpa dig att hitta en laddningsstation så enkelt som möjligt. OKQ8, Circle K, Vattenfall, E.ON – flera traditionella energiföretag och bensinbolag har byggt sin verksamhet med ett nätverk av laddningsstationer

Se en lista med operatörer för elbilsladdning här

Pendla och ladda?

I storstäderna byggs elbilsladdningen ut på pendelparkeringar. Dessa laddningsstationer är oftast långsammare, men för dig som pendlar i storstäderna kan de vara ett utmärkt alternativ för att ladda bilen medan du är på jobbet.