En felsökning kan rädda bilen från stora problem.

Alla bilar råkar ut för slitage. Vare sig de drivs av el, diesel eller bensin. Om du misstänker att din bil har ett fel, vore det inte skönt att veta säkert – och undvika en onödigt dyr reparation? En felsökning kan upptäcka ett litet fel innan det blir en stor kostnad.

Känslan när felet äntligen är fixat är värd mycket

Att ta bilen till en verkstad är inte speciellt kul. Samtidigt kan det kännas tryggt att åka ut från verkstaden med en bil som är fixad. Därför är det mycket värt att upptäcka ett fel tidigt och åtgärda det till en rimlig kostnad – istället för att behöva betala tusentals kronor för en större reparation. Johan Christersson, kedjechef på MECA, belyser värdet av att göra en felsökning om du är minsta osäker på vad som kan vara fel.

 

– Det är hela syftet med att lämna in bilen för en felsökning, säger Johan. Även om tjänsten kostar kan du som bilägare spara stora pengar på att hitta felet tidigt. Det kan dock ta tid för en fordonstekniker att hitta felet. Eftersom vi på MECA har ett fast pris för felsökning är det i det flesta fall en prisvärd tjänst. Många andra verkstäder tar betalt per timme.

 

Ett litet problem blir snabbt ett stort.

När du servar din bil regelbundet minskar du risken för onödigt dyra reparationer. Samtidigt måste du alltid räkna med viss slitage. Utmaningen är att upptäcka ett fel tidigt. 

 

– Många moderna bilar har avancerad inbyggd teknik som kan göra det svårt att upptäcka felet, påpekar Johan Christersson. En varningslampa som lyser är en klar indikering, men även ett svårtolkat missljud bör kollas upp.

 

När bör du göra en felsökning?

Om du känner dig det minsta osäker på problemet kan en felsökning ge dig vetskap. Här är några tecken:

 

  • Du hör tydliga missljud när du kör, gasar eller bromsar, till exempel gnissel eller knackningar från motorn eller hjulen.

 

  • Varningslampa tänds på instrumentpanelen. I bilens instruktionsbok kan du läsa vad lampan varnar för, men ta även bilen till en verkstad för att göra en grundligare kontroll.

 

  • Du märker tydligt att bilen uppträder onormalt. Om prestandan påverkas, accelerationen minskar eller bränsleförbrukningen ökar kan det vara tecken på att bilen har ett fel som behöver åtgärdas.

 

  • Elektroniken krånglar.

 

Hur fungerar en felsökning hos MECA?

Precis som det låter söker vi efter felet utifrån din beskrivning. På moderna bilar kopplas en dator till bilen för en diagnos av bilens felminne. Skulle en felkod komma upp gör vi en grundligare kontroll. När allt är klart går vi igenom resultatet tillsammans med dig, samt kommer överens om bästa möjliga åtgärd. Du får en tydlig dokumentation av hela felsökningen.

Måste man laga felet som hittas?

En felsökning är inte bindande, så du måste inte reparera ett eventuellt fel. Sedan finns det alltid en risk att problemet växer om du väntar för länge med att åtgärda det. Johan Christersson ger exempel på fel som kan ge större kostnader om de inte åtgärdas i tid.

– Om du kör för länge med slitna bromsbelägg kan även bromsskivorna behöva bytas tidigare än sin vanliga livslängd. Du bör heller inte köra omkring med en felaktig hjulinställning, det kan ge skador på bland annat fjädring och stötdämpare. Om hjulinställningen är felaktig brukar bilen dra åt höger eller vänster.

MECA har ett fast pris på felsökning 

Priset för en felsökning hos MECA varierar beroende på bilmärke och modell. När du bokar tjänsten på MECA.se med ditt registreringsnummer ser du direkt vad verkstaden tar som fast pris. Skulle verkstaden hitta ett fel får du ett prisförslag på rekommenderad åtgärd.

Hos MECA kan du delbetala reparationen

Vi förstår om du inte vill att verkstaden ska hitta ett fel som kräver en reparation. Ifall det känns som en tung utgift kan du alltid dela upp betalningen. Genom att välja MECA-kortet kan du dela upp din betalning i fyra månader utan ränta eller avgifter. Om du vill kan du även betala själva felsökningen med MECA-kortet!

– Vänta inte för länge med att fixa felet, påpekar Johan Christersson. Det är värt att upprepas, det finns alltid en risk att ett litet problem växer och ger högre kostnader.